admin 15/10/2020

Kada pomislimo da smo se ‘izvukli’ iz situacije sa korona virusom, ponovo nas isti virus natjera da vidimo da nismo.

Nažalost, ne tako davno, prije samo par mjeseci, smo svi bili zatvoreni, jer je uveden policijski čas i zabrana kretanja u određenim satima, dok su stari i djeca imali potpunu zabranu kretanja.

Nakon toga, situacija se smirila na određen period, ali ponovo dolazi do porasta broja zaraženih ljudi, kako u svim zemljama Jugoslavije, tako i u cijelom svijetu.

Pojedine evropske države ponovo uvode mjere za sprečavanje širenja zaraze, poput policijskog časa, i zabrane prelaska iz pokrajine u pokrajinu.

Francuska uvodi vanredno stanje zbog korone | Radio Televizija BN

Kod nas se trenutno provode postojeće mjere, poput maski i distance, ali za daljnji period svi se plaše, jer broj zaraženih stalno raste.


Dr. Kon je dao izjavu medijima vezano za trenutnu epidemiološku situaciju. On je naveo da neće doći do uvođenja vanrednog stanja u potpunosti, kao prošli put, ali da će vjerovatno doći do zabrane kretanja u određenim mjestima, ukoliko to bude potrebno, jer neće dopustiti da dođe do širenja zaraze.

Također je naveo da nema određenog broja do kojeg će se ići sa brojem zaraženih, pa tek onda početi reagovati uvođenjem mjera, već Krizni štab konstantno prati stanje  i u skladu sa tim uvodi mjere.