admin 26/03/2021

U današnje vrijeme ljudi se mnogo uvlače u kredite kako bi obezbijedili i riješili stambeno pitanje. Uzimaju kredit na 20 pa i 30 godina, a sve u svrhu kako bi imali nešto svoje, iako na kraju stan plate mnogo skuplje zbog kamata.

Njemci, za razliku od balkanaca, su nacija podstanara. 43% njemačkih domaćinstava je u vlastitim kućama i stanovima, dok su ostali podstanari.

Oni smatraju da podstanarstvo ima velike prednosti, te se više odlučuju za to. Oni ne vole rizik, te je to jedan od razloga što ne podižu kredit kako bi riješili stambeno pitanje.

NIJEMCI CIJELI ŽIVOT ŽIVE POD KIRIJOM, A SADA SU OBJASNILI: Evo zašto je  pametnije iznajmljivati stan nego ga kupiti! | Novi.ba

Oni smatraju da je velika prednost to što iznajmljivanjem možeš mijenjati lokacije, i nisi osuđen na jednu te istu za cijeli život. Također, to im igra veliku ulogu, jer se oni ne vežu za jedno radno mjesto, te često mijenjaju, a pri tome i stan mogu promijeniti.

Druga razlog zbog kojeg i pristaju na iznajmljivanje je i što je u Njemačkoj jasno i precizno regulisan ugovor između stanodavca i podstanara. A treći je što oni smatraju da se može i uštediti na ovaj način.

Evo zbog čega je pametnije iznajmljivati stan nego ga kupiti: Nijemci su u  pravu što cijeli svoj život žive pod kirijom