admin 19/07/2020

Naime, Vojno medicinska akademija u Beogradu nije u kovid sistemu i prima pacijente koji nisu pozitivni na korona virus, a njen načelnik Miroslav Vukosavljević se jučer obratio javnosti i rekao je da su prije dva dana imali 279 prijema i da se u bolnici na liječenju trenutno nalazi 480 pacijenata i da je ostalo slobodno još samo 50 kreveta.

Rekao je da je danas jako teško odrediti ko je kovid pacijent a ko ne, a to se radi na trijažnom odjeljenju VMA na kojem se odlučuje koji su pacijenti za ovu, a koji za druge vojne ustanove.

Na Karaburmu je upućeno 110 kovid pacijenata i tamo ljekari i medicinsko osoblje ulažu nadljudske napore da bi svima pomogli, a napomenuo je i da se sve više kovid pacijenata javlja i u VMA a razlog za to je sve veći broj zaraženih i oko 10 posto njih koji dođu u njihovu kliniku su kovid pacijenti koji se nakon trijaže upućuju u druge bolničke ustanove.

Uputio apel građanima kao što to rade i svi ostali doktori u državi i zamolio ih je da poštuju mjere jer je samo na VMA od početka pandemije korona virusa zbrinuto oko 35 hiljada pacijenata a to je jedan Vršac.

Rekao je da samo građani mogu pomoći i sebi i ljekarima tako što će nositi zaštitne maske, držati fizičku distancu, poštovati zabranu okupljanja više od 10 osoba na jednom mjestu i redovnim pranjem ruku i održavanjem opšte higijene.

Na pitanje novinara da li je moguće da dođe do sloma zdravstvenog sistema u državi, doktor je odgovorio da se to može desiti ako se nastavi ovaj trend koji Srbija ima ali da se on nada da do toga neće doći.