admin 29/09/2020

Vesna D. i njen sin Dragan D. dugo godina žive u Austriji.

Vesna radi kao čistačica, a njen sin Dragan je nezaposlen. To djeluje kao sasvim normalna stvar, sve do informacije da su njih dvoje zajedno zaradili skoro 2 miliona eura, tačnije 1,9 miliona eura, i da su procesuirani zbog utaje poreza.

Austrija

Naime, 2006. godine austrijska policija je imala dosta problema sa ljudima sa naših prostora, i budući da nisu mogli se sporazumjeti, unajmili su Vesnu i njenog nezaposlenog sina Dragana kao prevodioce.
Vesna je radila taj posao od 2006. do 2010 godine i zaradila gotovo 1 milion eura, a zbog povećanja obima posla angažovali su i njenog sina. Njih dvoje su zajedno taj posao radili sve do 2016. godine, i zaradili 1,9 milion eura.

Vesna i Dragan su državi ostali dužni 741.000 eura, i zbog toga su se prošle sedmice našli na sudu. Zbog Vesnine bolesti, nije bila prisutna na suđenju, te je odkazana presuda, dok je njen sin Dragan po nagovoru svog advokata, priznao krivicu i dobio 4 mjeseca zatvora i društveno koristan rad.

Saradnja sa policijom se isplati: Čistačica Vesna i njen sin Dragan  zaradili dva miliona evra

Javnost u Austriji je ogorčena na presudu, i javlja se polemika da se taj zločin isplatio počiniocima. Također, javnost ogorčeno navodi i propust policije, koja je angažovala počinioce 10 godina, i uredno ih plaćala.

Ovakav slučaj austrijskoj policiji se nikada nije desio, jer prema njihovim zakonima, oni mogu da djeluju samo na osnovu prijave nadležnih, a ovo dvoje počinioca nije imao ko prijaviti, jer policiji nije palo na pamet da mogu tako nešto uraditi