admin 28/03/2021

Treći val korona virusa nanio je velike i teške probleme u cijelom svijetu. Uprkos otpočetoj vakcinaciji, broj smrtnih i zaraženih slučajeva i dalje je ogroman, te se pokušava svim naporima smanjiti. Vlade pojedinih država rade sve što je u njihovoj moći da bar stabilizuju situaciju u njihovim državama.

Ipak, ljudi se ne pridržavaju mjera i ne poštuju naredbe, iako je situacija alarmantna. Tako je nedavno prekinuta žurka u Beogradu sa velikim brojem gostiju.

U Srbiji uprkos sve većoj vakcinaciji stanovništa, situacija je veoma teška. Predrag Kon se oglasio, te naveo da se čini da je ove sedmice došlo do blagog opadanja broja zaraženih, ali da je stanje još loše. Dodao je da je ovo vjerovatno efekat poduzetih mjera, ali da će tačan pokazatelj biti tek sljedeće sedmice.

Doktor Kon je naveo da se mjere moraju poštovati, te da je vrijeme da se pooštre sankcije, kontrole o pridržavanju mjera. On je dodao da tek kada broj slučajeva otpusta iz bolnice bude veći od broja prijema, znat će se da je nešto postignuto na tom nivou.