admin 01/12/2019

Kako stučnjaci navode Balkan važi za jedno od najtrusnijih područja u Evropi, te zemljotresi poput onih koji su se desili u Albaniji, BiH i Grčkoj ne treba nikoga da čude.

Zemljotresi su mnogo češći na Balkanu nego u mnogim drugim dijelovima Evrope, može se vidjeti na mapama tektonskih aktivnosti.

Navedeni zemljotresi nastaju zbog interakcija tektonskih ploča koja se dešava ispod Jadranskog mora gdje se nalazi konvergentna granica, odnosno jedna ploča se podvlači ispod druge.

Kako možemo vidjeti na mapi  tektonskih ploča vidi se kako se Afrička i Evroazijska ploča sudaraju baš u Jadranskom moru, kod Balkana.

Obzirom da se Afrička tektonska ploča podvlači pod Evroazijsku, to izaziva pojavu zemljotresa. Ali i da postoji sistem nekoliko manjih tektonskih ploča koje svojim kretanjem uzrokuju razornije zemljotrese u zonama gdje se nalaze, a to se na Balkanu uglavnom dešava na prostoru Grčke, Albanije i Severne Makedonije.

Cijelo Jadransko more leži na tektonskoj mikroploči, koja se u Mezozoiku odvojila od Afričke ploče.

Kretanje ploče, te njen sudar sa Evroazijskom pločom je znatno uticalo na uzdizanje okolnih planinskih lanaca i izazivanje zemljotresa.

tan2019-11-26-82256227-0-620x0-1000x0

Ono što možemo preduzeti kada se desi zemljotres, možete pročitati u nastavku.

Kao osnovno, potrebno je da se ne paniči.

Potrebno je da se skonite uz zidove, ili da stanete u okvir vrata.

Morate da izbjegavete prozore, ali također predlaže se da učvrstite ormare kako ne bi pali na vas.

Kao posebna mjera opreza navodi se to, da ne ulazite u liftove.