admin 10/01/2021

Zemljotres koji je pogodio Hrvatsku proteklih dana, odnio živote 8 ljudi, i nanio ogromne materijalne štete, tema je naučnih analiza.

Geološki timovi od početka zemljotresa su na terenu, i prikupljaju podatke od značaja za istraživanja, te proteklog vikenda su boravili u Banovini.
Ono što su do sada otkrili je to da zemljotres koji je pogodio Petrinju i okolinu nije isti kao onaj što je prije par mjeseci potresao Zagreb, odnosno značajno se razlikuje. To je potvrdio i naučni savjetnik Hrvatsko geološkog instituta Tvrtko Kobar, koji je naveo da je došlo do pomjeranja blokova kilometarskih dužina.

Geolog objavio precizan uvid u geologiju na području Petrinje: Riječ je o  razmicanju kilometarskih blokova u smjeru satelita ili suprotno - tportal

Kobar je izjavio da su se kretali u smjeru i suprotno od smjera kretanja satelita, te da se sjeverozapadni blok pomjerio 30 cm prema satelitu, dok jugoistočno 30-40 cm suprotno, i to došlo do horizontalnog pomjeranja kako se i očekivalo.

Dodao je i da se desio slom na dubini 10 kilometara, pri čemu je oslobodio silnu energiju, koja se manifestovala u vidu potresa. Kobar je naveo i da posljedice potresa mnogo opasnije na ovom području, nego što bi to bio slučaj na krškom.

Novi zemljotres potresao Hrvatsku, ima štete u Petrinji | Radio Televizija  BN


wso.php