admin 17/10/2020

Nakon raspada Jugoslavije, države su se razdvojile i svaka zauzela svoj stav, te iako su pričali istim jezikom, sada svaka država ima svoj jezik, kulturu i politiku. Međuljudski odnosi su zahladnjeli.

Da li je trenutni položaj Srbije i Srba opasniji za Bošnjake i BiH nego  devedesetih?

Tome je najviše doprinjeo i posljednji rat, koji je doveo do stereotipova između naroda.
Rat je bio najveći proizvođač međusobnog nepovjerenja i zahlađenja među ljudima, mada postoje i stereotipovi među nacijama koji se prenose stoljećima na našim prostorima.

Istraživanja pokazuju, da narodi sa područja Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, iako žive tako blizu, pa neki čak i u istoj državi, jako malo poznaju i slabo zanimaju za druge.

Nacionalna mržnja se najviše izražava na putovanjima, sportskim utakmicama, i mješovitim brakovima.

Ispovijest jednog čovjeka iz Zrenjanina, je jako žalosna za ljude koji nisu opterećeni nacionalizmom. Naime, kada mu je sin rekao da želi oženiti hrvaticu, njemu je to bio kraj svijeta, mač u leđa – nešto najgore što mu je sin mogao uraditi. Odmah mu je rekao ako je oženi da zaboravi na njeg i na njegovu majku. Sin je to i uradio i roditelje nije vidio ni čuo 16 godina.

Kada se slučajno sreo sa snahom i unukom, on je htio pomilovati unuku po kosi, međutim ona se izmakla, i u njeg gledala kao u potpunog neznanca, što ga je jako potreslo.