admin 16/04/2021

U proljeće je popularna pojava krtica i njihovih krtičnjaka, kako na poljoprivrednom zemljištu, tako i dvorištima oko kuća. U suštini one nisu velike štetočine, a najveći problem predstavljaju tako što izrove jedan dio zemlje, odnosno naprave svoje krtičnjake.

Kako biološkim metodama otjerati krticu? - Eko proizvodnja | Agroklub.com

Po nekom nepisanom pravilu, jedna do dvije krtice naseljavaju hektar zemlje, a za 20 minuta mogu iskopati čak do 6 kg zemlje.

Kako bi se riješili krtica na svojoj površini, postoje razna rješenja koja se mogu kupiti u poljoprivrednim apotekama, ali uvijek postoje i prirodna rješenja kako se ne bi naštetilo ovim životinjama.

Sa prirodnim rješenjima je potrebno biti uporan, istrajan i ne gubiti nadu, jer je potrebno ponoviti ih par puta kako bi bila efikasna.

Evo kako da otjerate krtice sa travnjaka! - Narod.ba

Prvo rješenje i možda čak najefikasnije je da se naveče zagrnu svi krtičnjaci, te da se ujutro provjeri koji od njih su aktivni, a potom u najveći krtičnjak staviti crijevo sa jakim mlazom vode, i pustiti da teče nekih 20-tak minuta.

Drugo rješenje je pomješati ricinusovo ulje i vodu, te natopiti krpu sa tim, a zatim tu krpu staviti u jedan aktivan krtičnjak. Krtice ne podnose miris, te bi ih ovo rastjeralo.

I treće rješenje je slično kao drugo, samo može se koristiti limun, baš iz razloga mirisa. Čak se može staviti i kora limuna, a nije loše zasaditi bijeli luk u bašti jer će ih to sigurno otjerati.