admin 18/11/2020

Gotovo svi smo se sada naučili ‘pozirati’, i imamo ljepšu stranu, pozu, položaj glave, položaj tijela, i mnoga druga rješenja da budemo što ljepši i zgodniji na fotografiji.

Međutim, na nekim fotografijama ma koliko se trudili ne možemo ispasti onako kako želimo, i skoro niko nije zadovoljan fotografijom.
Riječ je o fotografijama koje pravimo za dokumente, bilo da je riječ o pasošu, ličnoj karti ili vozačkoj dozvoli. Uglavnom su te fotografije predmet zezanja u društvu.
Ovo nije problem samo naše države, već globalni problem, tako da se ne može reći da su službenici koji rade na fotografisanju i izdavanju dokumenata krivci za to.

Ovako treba izgledati biometrijska fotografija za EU dokumente - Večernji.hr

Razlog tome je što su to biometrijske fotografije sa čipom, i sadrže sve informacije o našem licu.
Zbog toga je zabranjeno se smijati na tim fotografijama, pokrivati čelo, ili bilo šta drugo što bi moglo spriječiti analiziranje lica. Kada se napravi fotografija, ona se analizira i matematički proračunavaju karakteristike lica, udaljenost između očiju, oblik nosa, i mnoge druge stvari.

Prilikom prolaska kroz skener na određenim aerodromima postoje kamere, koje direktno snimaju lice i upoređuju sa fotografijama iz pasoša, tako da ukoliko se ne podudaraju nastaju problemi.

Policijska uprava istarska - Neodgovarajuće fotografije za e-dokumente