admin 27/05/2021

Dolaskom lijepog vremena, dolazi i do pojave napasnika poput krpelja. Sa toplijim vremenom čovjek više boravi u prirodi, livadama i šumama, što dovodi do mogućnosti pojave krpelja na njegovom tijelu.

Naime, krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina. Oni su najaktivniji u maju i junu, a na ljudskom tijelu najviše se vole ugnijezditi na vlažnim mjestima poput pazuha, prepona, iza uha i koži trbuha, ali ugnijezdi se i na ostalim mjestima.

Ono što je zanimljivo je to da se može šetati po ljudskom tijelu čak i do 6 sati, prije nego se ugnijezdi.

Prvi korak koji je potrebno uraditi kada se krene u prirodu je namazati se kremama protiv krpelja i drugih insekata. Zatim, pri povratku što prije okupati i pregledati tijelo. Ukoliko se uoči krpelj, potrebno je uzeti oštru pincetu, te zahvatiti  što dublje uz sami rub kože kako bi se zahvatila glava krpelja. Zatim, pincetu je potrebno okretati u smjeru suprotnom od smjera kazaljke na satu, dok se ne ukloni cijel krpelj. Ukoliko se uoči da je neki dio ostao u tijelu, potrebno se javiti ljekaru. Nakon vađenja krpelja, to mjesto dezinficirati.