admin 20/06/2020

Broj oboljelih od COVID-19 u Hrvatskoj raste , pa je ukupan broj oboljelih od koronavirusa jučer bio 2280.

Novi slučajevi zaraze u Hrvatskoj nižu se već tjedan dana pa se postavlja pitanje slijede li ponovno neke od restriktivnih epidemioloških mjera koje su imali do prije mjesec dana.

O tome odlučuje Stožer civilne zaštite, a vrsta mjere ovisi o tome koja vrsta prijenosa virusa prevladava.

Ako je sve više zaraženih osoba za koje se ne zna gdje su se zarazile, dakle neprepoznate cirkulacije, vjerojatno bi se išlo na restrikcije kod javnog okupljanja.

Ako bi i dalje prevladavao uvoz, onda bi se moglo razmišljati o uvođenju karantene za putnike iz tih zemalja – kaže glavni državni epidemiolog dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a.

Hrvatska se nakon prvog vala koronavirusa zapravo u cijelosti otvorila samo prema desetak zemalja EU, dok je za putnike iz trećih zemalja provjeravala opravdanost njihova ulaska u zemlju.
Već sada smo zbog porasta uvezenih slučajeva intenzivirali kontrolu dokumentacije putnika ponajprije iz BiH i Srbije, što je dijelom rezultiralo i odbijanjem ulazaka državljana tih zemalja.

O tome svjedoči i primjer tročlane sarajevske obitelji Čeljo, koja je jučer ujutro krenula put makarske rivijere.

Na graničnom prijelazu Bijača pokazali su potvrdu da ih u hotelu Horizont u Baškoj Vodi čeka rezervirana soba.

– Pribojavao sam se granične procedure i upravo to nam se i dogodilo.

Rekli su nam da papir koji imamo nije dovoljan i da moramo imati potvrdu da smo uplatili cijeli iznos.

Hrvatska policija vraća putnike s granice u BiH | zenicainfo.ba

Za takvo pravilo nisam čuo, ali ono je navodno takvo. I to, kako su mi rekli, baš od danas – ispričao nam je Sanel Čeljo, koji se nakratko našao u neugodnoj situaciji i pred izborom da okrene automobil natrag prema Sarajevu.

– Na kraju nismo dugo ni čekali na granici, ali ako je plaćanje cijelog iznosa boravka uvjet za ulazak, onda bi to trebalo jasno reći gostima – kaže S. Čeljo.

U MUP-u su nam, pak, rekli da nije bilo nikakvih novih uputa za postupanje granične policije.

Božinović je ponovno podsjetio na preporuku da se ne putuje u zemlje gdje je lošija epidemiološka slika ako ne postoji neka potreba.

– Mislim da je najvažnije što možemo postići kroz javnu edukaciju, a to je uvjeriti ljude da ako ne postoji nužan razlog, stvarna potreba da se suzdrže od putovanja jer to je, prije svega, dobro za njih i njihove obitelji.

Rekao je i da je u RH i dalje na snazi odluka o epidemiji te da postoji mogućnost da se zdravstveni kadar preraspodjeljuje ovisno o potrebi.

Od četvrtka do petka na COVID-19 testirano je 820 uzoraka, što je nekoliko puta više negoli u posljednje vrijeme. Povećanje broja testova pokazuje kako se krenulo u intenzivniju detekciju zaraze, koja raste i u okolnim zemljama.

– Treba testirati svakog tko ima bilo kakve respiratorne simptome ili bilo kakvu temperaturu.