admin 30/12/2020

Nakon što je Hrvatsku jučer zahvatio novi zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru, koji je ostavio posljedice po stanovništvo i njihovu imovinu, kao i na ljudske živote, oglasili su se hrvatski seizmolozi.

Zamjenik rukovoditeljice seizmološke službe Hrvatske, Tomislav Fiket je za hrvatsku televiziju izjavio kako je nezahvalno da oni prognoziraju da li će doći do novog pomjeranja tla, ali da vjeruju da se neće dogoditi. On se nada da tokom svoje karijere više neće doživjeti potrese ove jačine.

Pitali smo seizmologa je li razoran potres u Petrinji utjecao na rasjed  ispod Zagreba: "Energija se prenijela, no nitko ne vidi 10 kilometara ispod  tla"

Također, dodao je da su seizmolozi svjesni da su potrošili vrijeme i da su imali više vremena nego što je uobičajeno i da se dugo bilo mirno, te da je njihova nervoza se povećavala kako je više vremena prolazilo.

Seizmolog Tomislav Fiket: Italija ima tisuće uređaja za praćenje potresa,  mi jedva 30 - Večernji.hr

Na pitanja novinara o savjetima šta je najbolje za činiti tokom potresa, i onih redovnih svima već poznatih savjeta, Fiket upozorava stanovništvo da treba djelovati preventivno, i svoj dom uređivati na način da ima što manje opasnosti koje mogu nastati usljed potresa. On savjetuje da se ne postavljaju visoki ormari, police, kao i stvari na velikoj visini, jer nije potreban veliki potres, da takve stvari padnu i ubiju čovjeka.

Seizmolog Fiket: 'Hrvatska je trusno područje, događat će se i jači  potresi' – narod.hr


wso.php