admin 08/01/2021

Prema posljednjim satelitskim snimkama i proračunima Sisak se pomjerio za 10 cm, dok Petrinja 15-20 cm, prema istoku.

Također, sudeći po satelitskim snimkama došlo je do nalijeganja tla, odnosno tektonske ploče su nasjele jedna na drugu. Zbog toga je Petrinja potonula za 14cm, a zadnja ploča se izdigla za 7 cm.

Satelitske snimke pokazuju razmjere razornog potresa: Petrinja propala 12  cm - N1

Znanstveni savjetnik Hrvatsko geološkog instituta dr. Tvrtko Kobar, izjavio je da smatraju da dio deformacija terena između Petrinje i Gline javilo se kao posljedica urušavanja podzemnih hodnika rudnika ugljena, koji su bili aktivni početkom 20. stoljeća, a nisu na pravi način zatrpani.

Potres pomjerio Sisak i Petrinju ka istoku / Bljesak.info | BH Internet  magazin

Iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poručuju se sa potresima nikada ne zna, te da niko ne može donijeti tačnu informaciju šta će se desiti sljedeće. Oni su naveli da ima potresa koji pogode jače, i nakon toga ne dešava se nijedan naknadni potres, dok ima onih slabijih, ali iza njih se mogu očekivati još niz slabijih.

satelitska-slika-pokazuje-tektonske-ploce-nasjele-jedna-na-drugu-petrinja-i-sisak-se-odmaknuli-od-zagreba-thumbnail-af4df40a93e4a0a5692172e6f34d1539-view-article

Sudeći i po stvarnom stanju Petrinja i Sisak djeluje udaljeni od Zagreba mnogo više nego što jesu, jer su to jedne od najsiromašnijih i najneuređenijih područja u Hrvatskoj.

 

 


wso.php