SUZE U GRANDU! UMRO JE LEGENDARNI PJEVAČ: Njegovi hitovi će živjeti zauvijek! – Extra vijesti24h
admin 11/09/2020

Živadin Žića Kojić rođen 1939. godine, je jedan od prvih i najautentičnijih kantautora narodne muzike.

Svoju karijeru je počeo davne 1959. godine, kada je zaljubljen u kćerku svog vojnog kapetana snimio pjesmu pod nazivom “Banja Luko tebe Vrbas deli, tu smo draga ljubav započeli”. Nakon toga, snima pjesmu sa Mikijem Mitrovićem, a godinu dana nakon toga ulazi u ”posao” sa Bucom Jovanovićem kada između ostalog snima i ”Lepu Janu”, koja je bila daleko ispred svog vremena.

Zivadin Kojic Zica - Idi bez povratka - Kupindo.com (55871659)

Živadin Kojić Žića — Mačvo moja - YouTube

Nakon nekoliko godina, Buca mu je predložio da proda nešto od stoke i da sa tim parama naprave reklamu za njeg. Žići je to bilo krivo, jer je njegova porodica očekivala da pjesmom zarađuje i donosi kući, a ne da počinje rasprodavati imovinu, i tada je prekinuo karijeru sa Bucom Jovanović.

Od 1970. godine, sam je pisao pjesme, objavljivao, dirigovao i vodio orkestar.

Zivadin Kojic Zica - Odavno ti nisam dolazio - HH - (TV Grand 19.01.2017.)  - YouTube

Napisao je preko 20 pjesama koje su za sva vremena, a tek kada je dostigao 80 godina, svrstali su ga u estradne umjetnike. Jednom prilikom je izjavio da je to zato što nije nametljiv.

Pred kraj svog tužnog života, Žića je odlučio da uđe u Grandov šou ”Nikad nije kasno”, gdje je bio prvi i najstariji takmičar. Tada je došao do četvrtog kruga, poslije čega su ga izbacili.

Nekada poslije, izjavio je da mu je bilo krivo što se ikada i prijavio, i što je morao se dokazivati onima koji nisu bili ni rođeni kada je on snimao hitove za sva vremena.