Svi hrvatski gradovi će da budu POPLAVLJENI, voda će stići čak do Mostara; OVAKO će hrvatska obala izgledati za PAR GODINA(FOTO) – Extra vijesti24h
admin 28/08/2020

Već neko vrijeme, Britanski naučnici upozoravaju na globalno zatopljenje, te da bi  se Arktik do 2029. godine mogao totalno otopiti i tada bi po svim stručnjacima zemaljska kugla bila jako neugodno mjesto za živjeti. Prema njihovim otkrićima, ukoliko se i dalje nastavi trend topljenja ledenih ploča na Antarktiku, Grenlandu i ostalim ledenim mjestima u svijetu, za par godina nivo mora mogao podići za čak punih 9 metara, što bi značilo da će se i mjesta koja se nalaze na Jadranskoj obali naći u velikum problemima.

Što je globalno zatopljenje i kakve posljedice ono danas donosi -

Inače, prema  izvještaju UN-a  nivo karbon dioksida u posljednje 2 godine skočio za čak 13% , a na  nedavno samitu UN-a koji je održan u Briselu rečeno je kako je  temperatura zraka u cijelom svijetu porasla za čak 2 stepena.

Globalno zagrijavanje: Rast će broj bolesti i smrti

Ukoliko se uzme u obzir porast temperature, kao i podizanje nivo mora, predpostavka je da će se do 2100 godine  temperatura skočiti u prosjeku 3 do 4 stepena, a nivo mora od 4 do 19 metara, što će značiti da će Dubrovnik, Neum, Split, Makaraska i ostali gradovi na samoj obali mora jednostavno nestati sa lica zemlje.