admin 14/04/2021

Njemačka je i dalje zemlja spasa za ljude sa Balkana. U njoj vide spas i bijeg iz situacije u kojoj se njihove države nalaze, te većina i dobije to.

Međutim, kako je krenula situacija sa korona virusom, poremetila je sve, te tko i odlazak tamo. Mnogi radnici su ostali u svojim državama, jer nisu uspjeli dobiti vizu i radnu dozvolu, a mnogo ih je i koji su se vratili, jer je nestalo posla tamo zbog zatvaranja firmi.

Prvi saradnik Angele Merkel je upravo saopštio nešto što se nikome u Evropi neće  svideti - alo.rs

Sama Angela Merkel je izjavila da je zbog trenutne situacije njemačka privreda doživjela totalni krah što je nekada bilo nezamislivo.

Pred kraj prošle godine se pojavila informacija jako bitna za stanovnike zemalja Balkana, a radi se o tome da će imati više prava nego do sada. Tačnije, trebao je biti izglasan zakon sa kojim bi došlo do izjednačavanja stanovnika Balkana sa stanovnicima EU. Ovo bi mnogo značilo ljudima sa Balkana, jer bi prolazili bez silne papirologije i vize koja inače treba.

ZA PET GODINA OTIŠLO 400.000 LJUDI: ODLIV MOZGOVA BIĆE JOŠ VEĆI PROBLEM  BALKANA | Hayat.ba

Međutim, prije par dana se oglasila njemačka ambasada i navela da neće doći ni do kakvih promjena, te da se sve prolongira zbog trenutne epidemiološke situacije.