admin 25/06/2021

Nasilje nad ženama je ogroman problem još uvijek na Balkanu, i jako veliki broj je žrtava nasilja, što poznatih slučajeva, a mnogo više nepoznatih jer se žrtve plaše prijaviti zlostavljača, zbog nekih svojih razloga. Neki od razloga su finansijska ovisnost pogotovo kod nezaposlenih žena, zatim strah za vlastiti život, djeca i ‘sramota’ od drugih ljudi.

Jučer je objavljen video sa Ade Ciganlije, omiljenog ljetovališta mnogih srba. Video se za kratko vrijeme proširio društvenim mrežama, šokirao javnost regiona i naišao na veliki broj osuda i prijetnji, što se nažalost nije pokazalo pravim stanjem i uživo.

Na videu se vidi kako momak prilazi djevojci koja vidno bježi od njeg nazivajući ga ‘Nikola’, što je očiti dokaz da se poznaju. U jednom trenutku on nju udara nogom u glavu, te obara na pod.

Ono što je najžalosnije u cijeloj situaciji je to što su samo jedan čovjek i žena koja je snimala reagovali, bez obzira što je na plaži bio veliki broj ljudi. Svi su samo nijemo posmatrali, bez pomisli na osudu, a pogotovo na pomoć.