admin 06/01/2021

Sjednica američkog Kongresa na kojoj je trebala da bude proglašena pobjeda američkog predsjednika Džoa Bajdena, prekinuta je nakon što su demonstranti, odnosno pristalice Donalda Trampa upale u zgradu Kongresa.

 

Trampove pristalice su savladale policiju, srušili barikade te ušle su u zgradu iz koje su morali biti evakuisani političari među kojima je i potpredsjednik SAD-a Majk Pens, ali da ima i političara koji nisu uspjeli izaći.

Navodno se čula i pucnjava, te je jedna žena povrijeđena.

U međuvremenu se oglasio i Džo Bajden koji je poručio da je ovo napad na demokratiju, i da to nije Amerika, već par ekstremista. Dodao je i da je ovo pobuna ekstremista koja se mora završiti odmah.

Aktuelni predsjednik Donald Tramp je naredio da vojska sa 1100 vojnika uguši nasilje, a prethodno se oglasio i Tramp koji je na Twiteru poslao poruku svojim pristalicama: „Znam vaš bol, imali smo izbore koji su nam urkadeni i svi to znaju, posebno druga strana, ali morate da idete kući sada. Moramo da imamo mir, moramo da imamo zakon i red i da poštujemo naše ljude u redu i zakonu. Nećemo da iko bude povređen. Idite kući, volimo vas, posebni ste, videli ste šta se dešava, kako se drugi tretiraju, idite kući i idite kući u miru“.

Svi svjetski zvaničnici su javno osudili ovaj napad na demokratiju jedne države poput SAD-a.

 


wso.php